Adaptieve online leeromgeving als onderzoeksinstrument

Voor een wetenschappelijk promotieonderzoek aan de Open Universiteit naar gepersonaliseerd competentiegericht onderwijs middels de dynamische selectie van leertaken in elektronische leeromgevingen, is door Monito een online experiment omgeving ontwikkeld.

Omgeving online experiment

In deze omgeving kregen deelnememers eerst uitleg over de elektronische leeromgeving. Daarna werd ze gevraagd een aantal leertaken uit te voeren.

In de leeromgeving zijn leertaken aanwezig met meer of minder procesondersteuning en variabele moeilijkheidsgraad. Verder heeft elke deelnemer zijn eigen portfolio met voltooide leertaken en (voor de deelnemer onzichtbare) extra informatie zoals mentale inspanning en doorlooptijden.

De leeromgeving bepaalt aan de hand van de inhoud van het portfolio de moeilijkheidsgraad en mate van procesondersteuning voor de volgende taak. Afhankelijk van de onderzoeksconditie kregen deelnemers een beperkte keuze aan leertaken of kregen zijn automatisch de volgende leertaak. Dit resulteerde in een interactief en iteratief proces waarbij de deelnemer optimaal ondersteund werd om zich de leerstof eigen te maken.

Ga naar het totaaloverzicht van alle 32 innovaties.

Monito BV - Postbus 715 - 7500 AS Enschede - 053-431 05 91 - info@monito.nl - www.monito.nl